Vanliga frågor

Kan man arbeta samtidigt som man studerar?
Osteopatprogrammet är en heltidsutbildning. Vi har studenter som inte jobbar alls, som lägger all sin tid på att studera. Men vi har också dem som arbetar upp till 50% på den tid som ligger utanför kontakttimmarna på skolan. Så egentligen är svaret: det beror på. En del klarar att jobba och studera samtidigt, andra inte. Du får pröva dig fram. Dock kan man säga att har du studievanan inne, eller har gått andra utbildningar inom liknande område, så är chansen större att du klarar att jobba och studera samtidigt.

Har man rätt till studentkort eller studentrabatter?
Våra studenter har rätt till Studentkortet.

Finns det någon form av studentboende under studieblocken för de studenter som inte bor i Göteborg?
De studenter som reser hit för sina studieveckor gör på olika sätt. Vissa studenter hyr en lägenhet tillsammans, andra bor på hotell eller vandrarhem och några hyr in sig i ett rum hos någon som bor i närheten av skolan.

Hur fungerar ert program för utbytesstudenter?
Skohs är en del av ett europeiskt samarbete, OsEAN (Osteopathic European Academic Network) med vilka vi har studentutbyte. Normalt sett handlar det om en veckas utbyte. De flesta länder i Europa har en eller ett par skolor som är medlemmar i OsEAN.

Om man är exempelvis fysioterapeut i grunden, hur fungerar det med att ”lägga till” en osteopatisk del?
Du som har en annan akademisk titel från annan högskola/universitet kan eventuellt använda en del av dessa högskolepoängen på Skohs. Du får fylla i och skicka in en ”Application for Prior Learning (APL)” som skolans programkommitté tar ställning till.

Kan man vidareutbilda sig som osteopat?
Osteopatprogrammet är ganska brett och du studerar många områden. Det finns flera fortbildningar men även ett Masterprogram i osteopati, som ges av Metropolia University for Applied Sciences, i samarbete med Skandinaviska Osteopathögskolan. Det finns även vidareutbildningar för de som vill arbeta med djur. Dessa ges företrädelsevis i Tyskland eller England.

Kan man söka in med högskoleprovet?
Ja, du kan söka in på dina gymnasiebetyg eller med hjälp av högskoleprovet. För betyg gäller att du måste ha godkänt i de högskoleförberedande ämnena. Antagningen sker i tre steg där betyg, erfarenhet och intervju sammanvägs.

Kan man ansöka om CSN-bidrag när man studerar på SKOHS?
Än så länge så finns inte möjligheten att ansöka om CSN-bidrag för att studera på Skandinaviska Osteopathögskolan. Vi är i kontakt med CSN och andra instanser men när det kan bli aktuellt med CSN är än så länge svårt att säga.

Kan jag ställa mig i kö för en reservplats eller för en plats till nästa läsår redan nu?
Ja, det går bra. Om du ansöker nu och blir antagen kommer du att ha förtur till året efter. Därefter måste du göra en ny ansökan.

Är studieblocken planerade i förväg så att jag kan planera mitt jobb, semester etc?
Schemat för kommande läsår läggs i januari/februari. Den 1 mars finns därför schemat helt tillgängligt för alla.

Jag har redan en basmedicinutbildning – kan jag gå endast ”osteopatidelen”?
Vårt basmedicinprogram ligger invävt i resten av undervisningen och går mycket mer på djupet än någon annan basmedicinutbildning i Sverige. Du kan därför inte tillgodoräkna dig poäng från en annan basmedicinutbildning.

Hur ofta ska jag arbeta i studentkliniken?
Kliniktimmarna ligger utanför de undervisningsblock som du gör varje månad på skolan. Är du resande (ca 10 mil eller mer från Göteborgsregionen) kommer du att göra dina kliniktimmar i anslutning till undervisningsblocken. Undervisningsblocken är normalt onsdag till söndag, vilket innebär att du gör klinik innan och/eller efter blocket.

Får jag göra mina kliniktimmar någon annanstans än på skolan?
I dagsläget gör alla studenter all sin kliniktid på skolan. Dock undersöker vi möjligheterna att göra någon eller ett par dagar per termin på extern klinik.

Finns det möjlighet att ta en paus i studierna och fortsätta senare?
Det kan finnas flera anledningar till att man behöver ta studieledigt. Du har rätt att ta studieledigt under max två år utan att behöva läsa om några kurser. Normalt betalar du för ett läsår i taget. Behöver du bryta mitt i ett läsår så betalar du ändå för hela läsåret. Detta har du sen tillgodo när du återupptar dina studier.

Har osteopater legitimation i Sverige?
I dagsläget är osteopater ej legitimerade i Sverige. Osteopati är dock ett legitimerat yrke i många andra länder. Yrket är legitimerat i alla övriga nordiska länder och Svenska Osteopatförbundet arbetar aktivt för att yrket ska bli legitimerat även i Sverige.

Samarbetar osteopater med andra discipliner, såsom sjukgymnaster eller ortopeder?
Ett sådant interdisciplinärt arbete är mycket vanligt. Det finns flera kliniker med olika terapeuter. Det finns förstås de osteopater som tycker om att driva sin egen klinik och arbeta ensamma men trenden är nu att gå samman och arbeta ihop med andra.

Hur hög är medelåldern på de som studerar på osteopatprogrammet?
Det varierar från klass till klass, men ungefär lika många kommer från gymnasiet direkt, som de som vill byta karriär och göra annat i livet. Och allt däremellan. Så spannet på de som söker osteopatprogrammet ligger någonstans mellan 20 och 55 år.

Vad tjänar en osteopat?
I många länder är det vanligt att nyutexaminerade osteopater tar anställning på en klinik. I Sverige är det mindre vanligt, men på de ställen det förkommer ligger ofta ingångslönen någonstans mellan 22.000-25.000 kr. Som på alla arbetsplatser ökas gradvis lönen för varje år av erfarenhet. Dock är det många som väljer att öppna egen klinik, och riktpriset för en osteopatisk behandling ligger runt 750-900 kr inklusive moms.

Vad är ”principbaserad osteopati”?
Det är viktigt att förstå osteopatiska grundprinciper för att kunna ge en bra osteopatisk behandling. Det är också viktigt att förstå naturens grundlagar och anatomiska principer för att förstå hur kroppen fungerar och anpassar sig till sin omgivning. På Skohs lär vi ut och tillämpar dessa osteopatiska principer, samtidigt som vi lär ut många olika behandlingstekniker. För att bli bra på något så måste man mängdträna.