
Om studentkliniken
Välkommen till Skandinaviska Osteopathögskolans studentklinik! Här hittar du våra studenter som läser tredje- och fjärde året. Praktik under handledning är en stor och viktig del av osteopatprogrammet. Därför ska alla studenter avklara 1000 timmar med klinikrelaterad undervisning och patientmottagande, innan de får sina diplom. Vi uppfyller de krav som ställs från olika kontrollorgan, bl.a. CEN – kommittén för standardisering i Europa.
På vår klinik har studenten själv ansvar för undersökning och behandling, men har alltid en sakkunnig handledare att vända sig till för att komma fram till rätt diagnos och den mest effektiva behandlingen för dig. Våra klinikhandledare fortbildas i sin tur varje år för att kunna handleda studenterna på ett konstruktivt och tillfredsställande vis.
Därför kan du som besöker vår studentklinik förvänta dig en behandling av hög kvalitet där dina behov står i fokus.
Läs vidare hur ett besök på studentkliniken går till!
Tidsbokning
Välkommen till Skandinaviska Osteopathögskolans studentklinik. Boka ditt besök hos oss på skohs.kaddio.com/booking eller ring oss på 031-160805, vardagar 9-17.
Du är alltid välkommen att kontakta oss på klinik@osteopathogskolan.se
PRISER & ÖPPETTIDER
Öppettider: Mån-fre 10–17.
Hitta hit



Ett besök på studentkliniken
Välkommen till Skandinaviska Osteopahögskolans studentklinik! Inför ditt första besök hos oss kan det vara bra att känna till våra rutiner:
Plinga på ringklockan vid entrédörren så kommer någon av oss och öppnar. Fortsätt igenom korridoren och slå dig ner i vårt väntrum. Där finns något att läsa, te, kaffe eller vatten. Du kommer bli uppropad när det är din tur, och du kommer tillsammans med en osteopatstudent att gå in i ett behandlingsrum.
Första besöket är 90 minuter. Detta för att du ska ha tid att berätta och svara på frågor kring dina besvär (s.k. anamnes, sjukdomshistoria), vilka studenten antecknar din journal. Därefter följer en grundlig undersökning för att kunna ställa en adekvat diagnos samt utföra en behandling.
När anamnesen är färdig, kommer osteopatstudenten lämna behandlingsrummet en stund för att presentera fallet för klinikhandledaren. Tillsammans diskuterar de möjliga diagnoser och om fallet ligger på osteopatstudentens bord att behandla.
När studenten kommer tillbaka kommer du behöva klä av dig för att undersökningen och behandlingen ska bli så bra som möjligt. Puls och blodtryck kommer mätas, samt de eventuella ortopediska-, neurologiska-, eller osteopatiska tester som krävs kommer att utföras.
Baserat på testresultaten kommer en diagnos att skrivas och därefter kan behandlingen påbörjas. Behandlingen upplevs ofta som mjuk och behaglig, där osteopatstudenten endast använder sina händer som verktyg.
Efter behandlingen går ni tillsammans ut till receptionsdisken där du betalar och eventuellt hittar en ny tid för uppföljning. Tiden för ett återbesök är 45 minuter, då istället det mesta av tiden läggs på behandling.
Välkommen att boka tid!
Vanliga besvär
Osteopatins breda tillämpning och lugna och mjuka metoder lämpar sig väl för såväl barn (i Sverige från åtta år), vuxna och äldre. Våra osteopatstudenter tränas att behandla personer med olika typer av besvär. Det kan vara akuta besvär i samband med idrottsskador eller långvarig smärta orsakad av arbetsrelaterad stress och överbelastning.
Några exempel är:
- Huvudvärk och migrän
- Rygg- och nackbesvär (inkl. whiplash)
- Axelbesvär
- Smärtor i armar och ben
- Andningsbesvär
- Muskel- och ledvärk
- Tennis-, golf- eller musarm
- Idrottsskador
- Förslitningsskador
- Stressrelaterade besvär



En dag som klinikhandledare – intervju med Olga Vidfar
Varför ville du bli klinikhandledare?
Jag ville bli klinikhandledare för att det är utvecklande och inspirerande. Jag har även en pedagogisk utbildning i bakgrunden och därför är det en bra kombination för mig att kunna tillämpa alla mina kunskaper.
Hur ofta jobbar du som klinikhandledare?
Två till tre dagar i månaden, ibland blir det några extra pass för att avlasta mina kollegor.
Hur startar du dagen med studenterna?
Dagen i studentkliniken börjar alltid med en samling där vi går genom vissa rutiner och sätter våra mål för dagen. Jag berättar om undervisningen, vilken jag förbereder inför varje klinikpass, samt vad jag kommer att förvänta mig från eleverna under deras klinikpass. Även eleverna brukar informera om sina svaga sidor och förväntningar.
Vilka är de huvudsakliga uppgifterna under en dag på studentkliniken?
Se till att det är ordning och reda i kliniken; att studenterna följer klinikmanualen, utför säkra och kvalitativa behandlingar, ställer relevanta diagnoser, uppfyller skolans krav samt förbereda och leverera en relevant undervisning.
Vilka typer av besvär brukar studenterna behandla som du handleder?
Kroniska eller akuta ländryggsmärtor, halsryggsbesvär, huvudvärk, smärta i axelregionen, höfter, knä mfl. Väldigt brett spektrum helt enkelt.
Hur uppdaterar du din kunskap som klinikhandledare?
Jag brukar delta i olika intressanta ”post-graduate” kurser. Har även utbildat mig vidare i medicinsk akupunktur samt akupunktur av triggerpunkter vilket ser jag som ett bra komplement till osteopatiska behandlingar.
Vilka tips skulle du ge någon som är intresserad av att börja arbeta som klinikhandledare?
Det är viktigt för en handledare att vara lyhörd, nyfiken, flexibel, hjälpsam, engagerad samt sträva efter nya kunskaper och vara vetenskapligt uppdaterad.