Vad är din roll på SKOHS?

Jag är klinikhandledare. Det innebär att jag handleder studenterna inne på skolkliniken. Jag är involverad i allting som rör patientbemötande och undersökning till val av behandlingsform och journalskrivning. Skolkliniken förbereder studenterna för arbetsmiljön efter studierna.

 

Varför har du intresserat dig för det ämne du undervisar i?

Eftersom jag arbetar som klinikhandledare är det inga specifika ämnen som jag undervisar i. Däremot innebär det en stor variation både i teori och praktik, därför kan det dyka upp frågor som tangerar flera ämnen. Det betyder att jag behöver vara påläst inom det mesta! I kliniken behöver studenterna sätta ihop all kunskap som de har lärt sig sen tidigare och det är väldigt givande att få vara en del av det.

 

Vad är viktigast i din roll som lärare?

Det viktigaste för mig är att skapa en miljö för studenterna där de har tillit och förtroende till mig som handledare. Den stora utmaningen är att ge studenterna utrymmet för frågor, funderingar och diskussioner. Personligen älskar jag att få möjligheten till att lära ut och därför passar rollen som klinikhandledare mig otroligt bra.

 

Berätta om din karriärväg

Jag arbetade inom restaurangbranschen i ett par år innan jag hittade en friluftsutbildning i Finland. Där utbildade jag mig till vildmarksguide och arbetade sedan med friluftsliv i många år. Har arbetat som både instruktör och guide inom olika aktiviteter men landade specifikt inom havskajak. Under tiden jag arbetade inom friluftsliv dök mitt intresse för hälsa upp. Jag ramlade kort därefter in på osteopati och valde att gå in i det yrket fulltid. Kort efter utbildningen på SKOHS startade jag min klinikverksamhet i centrala Göteborg och fick även möjlighet att bli en del av SKOHS som klinikhandledare. Nu är jag aktiv i min egen klinik och jag handleder på SKOHS samt föreläser inom ämnena anatomi och massageteknik på Axelsons.

 

Varför utbildade du dig till osteopat?

När jag arbetade inom friluftslivet behövde jag upprätthålla en högre fysisk nivå för att kunna ta ut människor i olika miljöer. Mitt intresse för hälsa började där egentligen. Jag upplevde själv obehag, smärta och skador under mitt arbete och hittade dessvärre ingen bra lösning. Insåg att min kunskap om den egna kroppen var bristande. Jag började aktivt leta efter kunskap och en utbildning för att förstå mer om min egen kropp och eventuella problem som kunde uppstå. Ett gott bemötande på öppet hus här på Skandinaviska Osteopathögskolan gjorde resten och numera är jag osteopat.

 

Hur gör du för att utvecklas i din yrkesroll?

Jag är ständigt nyfiken. Man är aldrig färdig inom det här yrket och det är viktigt att vara ödmjuk samtidigt som jag drivs av viljan för att utvecklas. Jag läser också olika kurser på universitetsnivå som intresserar mig, läser även relevanta artiklar och försöker slipa på mina praktiska färdigheter när det finns möjlighet. I skolkliniken försöker jag ha en kontinuerlig kommunikation med studenterna om vad jag kan förbättra och ändra. Studenterna utgör möjligheten för min utveckling.

 

Vad älskar du mest med det du gör?

Att få arbeta med människor. Det här är ett serviceyrke som är mer än bara ett yrke. Man kan bemötas av en otrolig tacksamhet som är obeskrivlig genom att hjälpa människor och eventuellt förbättra deras tillvaro. Det är även det som är drivet genom hela yrket, enligt mig.

 

Har du någon hobby / bisyssla?

Ja, för många antagligen. Men det största är självklart friluftsliv. När man inte ser mig i kliniken är jag oftast ute i en kajak eller spenderar tid i ett tält ute i naturen. Annars är jag en kreativ själ och sysslar med hantverk, musik och att måla.

 

Varför skall man studera till osteopat?

Man ska studera till osteopat för att det ger en fantastisk möjlighet att få arbeta med människor och hälsa. Utbildningen ger stor insikt till hälsa och fördjupning inom anatomi och fysiologi. När man väl är färdigutbildad som osteopat är möjligheterna gränslösa; man kan rikta in sig mot idrottsmedicin, arbeta mer med träning, forska, fortbilda sig vidare, öppna egen klinik. Du bestämmer över din egen arbetssituation och miljö.