Vad är din roll på SKOHS?

Jag undervisar i flera ämnen, framförallt de större kurserna Fysikalisk Undersökningsmetodik och Mobilisering med impuls. Jag är också handledare i studentkliniken och kursansvarig för kurserna i klinisk metodik. Utöver detta har jag sedan 2015 varit aktiv i att utveckla och modernisera skolan och utbildningen.

 

Varför har du intresserat dig för det ämne du undervisar i?

Eftersom jag har flera olika ämnen på min uppdragslista kan man väl säga att mitt intresse är själva helikopterperspektivet på hur man med olika medel kan hjälpa människor med fysiska besvär. Det har nog också utvecklats gradvis från ett generellt intresse för idrott och fysisk kapacitet till ett mer invecklat och kanske rent av filiosofiskt intresse för begreppet hälsa.

 

Vad är viktigast i din roll som lärare?

Att inspirera studenter till att vilja förstå och lära sig mer.

 

Berätta om din karriärväg

Under gymnasietiden sysslade jag mycket med träning (kampsport) och utvecklade ett allmänt intresse för kropp och hälsa vilket fick mig att söka till dåvarande sjukgymnast – (nuvarande fysioterapeut) programmet på Göteborgs universitet.
Efter att ha arbetat några år som sjukgymnast fick jag chansen att utbilda mig inom manuell terapi vilket gav mersmak och fick mig att söka till Skandinaviska Osteopathögskolan. Under sista året på SKOHS började jag också undervisa på en utbildning till medicinsk massageterapeut och hade redan då siktet inställt på att utveckla lärarrollen parallellt med min kliniska verksamhet.
Två år efter examen på SKOHS fick jag chansen att som relativt ny handledare ta över som klinikansvarig på studentkliniken och vara med och utveckla skolan med det då helt nya programmet. Har sedan dess involverat mig i flera olika delar av undervisningen på SKOHS såväl som på andra håll och bland annat arrangerat postgraduate-kurser för både Osteopater, Sjukgymnaster, Massageterapeuter och Personliga Tränare.
Till sist har jag gett mig på rollen som författare och 2020 gav jag ut min första bok om muskuloskeletal smärta. (Kan beställas här: https://fysiosteo.com/forfattarskap/)

 

Varför utbildade du dig till osteopat?

Jag var redan intresserad av och engagerad i ämnet och patientarbetet, men vid det laget ville jag dels lära mig mer om manuell terapi och dels ha en titel som var lättare att arbeta med i privat regi eftersom jag nyss slutat som anställd åt landstinget.
Det fanns andra möjliga alternativ, men Osteopatutbildningen gick att genomföra parallellt med att driva min egen klinik och var dessutom praktiskt lokaliserad i Göteborg.

 

Hur gör du för att utvecklas du i din yrkesroll?

Jag läser mycket forskning och följer diverse kliniskt och/eller akademiskt verksamma personer på vårt område i olika sociala medier. Lyssnar också på poddar och läser bloggar och dylikt för att hänga med i vad som händer i fältet. Utöver det så lyssnar jag på feedback från studenter och kollegor och brukar ofta fundera över hur man kan förbättra omhändertagandet av sina patienter eller kommunikationen med sina studenter.

 

Vad älskar du mest med det du gör?

På skolan är jag nog mest driven av känslan när man lyckas nå fram till en student som helt plötsligt kommer till nya insikter eller för första gången lyckas lösa den motoriska utmaningen i en praktisk färdighet.
I kliniken och patientarbetet är det på liknande sätt så oerhört belönande när man kan lyckas hjälpa någon ur sin smärta eller att få tillbaka förlorad funktion.

Har du någon hobby / bisyssla?

Massvis! Jag tycker om precis allt *skratt*
Skämt åsido är jag är fortfarande väldigt intresserad av träning och tycker om att lära mig nya motoriska färdigheter så jag pysslar lite med gymnastik/akrobatik på amatörnivå. Läser också allt möjligt och leker mycket med mina barn.

 

Varför skall man studera till osteopat?

För att det är en av de absolut bästa utbildningarna som finns tillgänglig i Sverige på området muskuloskeletal hälsa. Det är också en möjlighet att få arbeta med något som skänker reellt värde till andra människor. Många karriärvägar idag för med sig ytterligare belastningar på samtida problem som klimat och överkonsumtion eller stress och psykisk ohälsa. Att arbeta som Osteopat är verkligen en strävan i motsatt riktning.